Vijf manieren om méér uit je lijfrente te halen

Dirk Folkerts
11 Jan 2022
5 min leestijd

De meeste gepensioneerden met een lijfrente-uitkering hebben ook een werknemerspensioen, naast hun AOW. De lijfrente is in de praktijk dan vaak het appeltje voor de dorst: geld dat je niet direct nodig hebt en waarmee je leuke dingen kunt financieren, zoals de wereldreis of de camper.

Maar er zijn ook manieren om het extra pensioengeld slim te besteden en zo extra voordeel uit je lijfrente te halen.

We noemen hieronder vijf voorbeelden die geschikt zijn voor een uitkering uit een gemiddeld lijfrentekapitaal van bijvoorbeeld 40.000 euro, die je ontvangt vanaf je wettelijke pensioenleeftijd.

Met een lijfrentekapitaal van 40.000 euro is het mogelijk om een maandelijkse uitkering van 355 euro te krijgen, bij een looptijd van 10 jaar en een rente van 1,3 procent (deze bedragen veranderen in de loop van de tijd).

1. Je woning verduurzamen

Over je lijfrenteuitkering moet je helaas inkomstenbelasting betalen. Die pijn kun je verzachten door de uitkering te gebruiken voor verduurzaming van je woning, zoals isolatie of de installatie van zonnepanelen.

Kies dan bij voorkeur een klus waarvoor je recht hebt op energiesubsidie. Op deze manier benut je je lijfrente voor een lagere energierekening én krijg je geld terug.

2. Een brug slaan naar het pensioen van je partner

Partners hebben meestal niet precies dezelfde leeftijd, een van beiden gaat als eerste met pensioen. Heb je een jongere partner, dan zou je de lijfrente kunnen inzetten als tijdelijk extra inkomen voor de jaren die jullie in leeftijd van elkaar verschillen.

Op die manier kan je partner misschien al minder gaan werken op het moment dat jij met pensioen gaat – of wellicht helemaal stoppen.

Hiervoor moet je wel beschikken over een substantieel lijfrentekapitaal dat je in vijf jaar (de minimumlooptijd) laat uitkeren, anders is de uitkering waarschijnlijk te laag.

Dit heeft als nadeel dat je lijfrentekapitaal na vijf jaar op is en jouw pensioeninkomen plots zakt als je 72 bent. Ook is het de vraag hoe hoog het pensioen van je partner dan is. Laat het precies uitrekenen door een adviseur.

3. Investeren in je hobby

Als je gepensioneerd bent, heb je veel meer tijd voor je hobby’s. Wil je inkomen proberen te halen uit een van je hobby’s, dan is er bijna altijd een financiële investering nodig. Denk aan de huur van een atelier of garage of van een standplaats op een beurs. Of misschien heb je een bepaalde machine nodig in je werkruimte.

Door met je lijfrente te investeren, kun je nieuw inkomen creëren.

4. Aan je kinderen uitlenen of schenken

Mogelijk hebben jouw kinderen of kleinkinderen harder geld nodig dan jij. Een eigen woning kopen bijvoorbeeld is voor jongeren momenteel erg moeilijk, hulp is zeer welkom.

Je hoeft niet meteen voor bankier te spelen, indirect helpen kan ook. Bijvoorbeeld door een studieschuld af te lossen.

Op dit moment mag je per kind jaarlijks 6.035 euro belastingvrij schenken (bedrag 2023). Zo benut je de lijfrente voor je kroost, wat een zeer zinvolle besteding kan zijn.

Houd er wel rekening mee dat je zelf nog wel gewoon belasting betaalt over de lijfrente-uitkering. De schenking is ook niet aftrekbaar.

5. Beleggen met je lijfrente

Tot slot is er nog de mogelijkheid om te beleggen met je lijfrente. Dit zou je kunnen overwegen als je nog geen duidelijk bestedingsdoel hebt of je geld nog een tijdje wil laten renderen.

Hier kleeft wel een risico aan, zeker als je dit voor een korte periode doet. Je beleggingen kunnen minder waard worden.